Asztalfoglalás
Rendezvényhelyszín

Megnyílt a „Budapest romantikája” fotókiállítás

  „Budapest romantikája” címmel fotókiállítás nyílt a Városliget Caféban. A tárlat koncepciója, hogy sosem látott és publikált képeket mutat be a XX. századból, melyek a főváros romantikus báját, új arcát mutatják be. A látogatók elsőként tekinthetnek bele az eddig családi fotóalbumokban, titkos fiókokban megbúvó régi, családi képek világába. A főváros romantikus karakterét ábrázoló, és egyéni, családi történeteket elregélő képek alkotják a kiállítást. A Margit-szigeten vőlegényének pózoló fiatal nő, a Városligeti tó felett a korlátba kapaszkodó bájos kislány, a Gellért-hegyről letekintő karcsú női alak, egy pusztához hasonló, mégis budapesti tájon áthaladó villamos szokatlan képe gémeskúttal és pulival a háttérben; mind, mind beavatja a nézőt a maga személyes történetébe. A tárlat augusztus végéig várja a látogatókat.

Megnyílt a „Budapest romantikája” fotókiállítás

A kiállításra pályázat útján érkeztek be a képek. A most nyílt tárlaton bemutatásra kerülnek a legszínvonalasabb fotók, több mint negyven kép.

A XX. században, annak bármely évtizedében készült fotókkal lehetett nevezni, egészen az 1990-es évvel bezárólag.

A fotókon megjelennek Budapest ikonikus helyszínei, a Gellért-hegy, a Hősök tere, a Vidámpark, a Városliget. A zsűri által kiválasztott legjobb képeken szerepelnek kalapos dámák és kemény kalapos urak, a Városliget tava és rajta evező fiatalok, hidak madártávlatból, kedves családi jelenetek, kislányok óriási masnival a hajukban a századelőről, fürdőben napozó fiatalok, ma már „old timer”-nek számító járművek, az adott korra jellemző öltözetek, városi és vidéki emberek, ma is működő intézmények több évtizeddel korábbi köntösben, s hosszasan lehetne még sorolni a témák sokaságát.

 „Meglepően sok fénykép jött, és volt közöttük több telitalálat is. A zsűrizés pedig igazi élmény volt: mindhárman más szemmel néztük a fotókat és mást kerestünk rajtuk, de az igazán jó képeken nem volt vita.” – mondta a zsűrizésről Zubreczki Dávid újságíró.

 

„A Gellért Szálloda madártávlatból”

A pályázat nyertese Knoll Szilvia lett, aki így mutatta be a díjnyertes képet:

A fotó címe „A Gellért Szálloda madártávlatból”. A nagyapám készítette, és a nagyanyám látható rajta. Tudtommal 1959-ben készült a Gellért-hegyen, háttérben a Szabadság-híddal. A pályázatra egyébként több képet is beneveztem a nagyszüleim fotógyűjteményéből. Nagypapám, a város turistája – ezt a címet is adhatnám képsorozatomnak. Csepelen éltek, és – mint a képekből is kitűnik – nagyon szerettek Budapest nevezetességeihez ellátogatni. Nagypapámra jellemző volt, hogy minden ilyen kiruccanásra elvitte a fényképezőgépét, és rengeteg képet készített a tájról és a kirándulópartnereiről. Hobbiként tekintett a fotózásra, így nem meglepő módon sokat foglalkozott a képek beállításával és megkomponálásával, tagja volt egy fotóklubnak is.”

 

Dr. Saly Noémi muzeológus így nyilatkozott arról, hogy miért erre a képre esett a zsűri választása: „Úgy találtuk, hogy a kiírás két kulcsszavának – vagyis Budapest és romantika – ez felelt meg a legjobban. Látszik rajta a város, emblematikus a helyszín, van egy helyes fiatal lány, a fényképezőgép mögött alighanem egy fiú”.

 

Simonovics Ildikó, PhD, divattörténész, muzeológus hozzátette: „Egyszerűen nekem ez a felvétel szerelem volt első látásra. Gyönyörű, ikonikus helyszín, filmszerű kompozíció, a hölgy részéről keresetlen, mégis nagyon sikkes póz. Szerintem ez a kép tökéletesen egyesíti magában a pályázat hívószavait, Budapest és romantika.”

 

A díjazottak

A pályázat győztese tehát Knoll Szilvia lett, második helyezettje Nagy Zsolt, harmadik helyezettje Kozák Albert fotóriporter. A zsűri különdíjasa lett Kovásznai Nóra, valamint a díjnyertesek közül Knoll Szilvia és Kozák Albert képei elhozhatták a zsűritagok személyes különdíjait is. A közönségdíjat Búsi Sándornak ítélték oda a legnagyobb közösségi oldal szavazói.

 

A kiosztott díjak értéke meghaladja a 300 000 forintot.

 

Kiállítás a Városligetben

A kiállítás 2017. július 4-től tekinthető meg a Városliget Café teraszán egészen augusztus végéig. A tárlat természetesen nemcsak az étterem látogatói, hanem bármely érdeklődő számára megtekinthető, és szeretettel várja a romantikus Budapest után vágyódó látogatóit.  

 

***

 

Interjú egyeztetési lehetőség a zsűritagokkal:

Gyóni Marianna
PR menedzser
VIPR Kommunikációs Ügynökség

06 20 499 70 14
gyoni.marianna@vipr.hu

 

További információ, mely felhasználható a sajtóközlemény bővítésére, kiemelések készítésére:

A zsűri tagjai:

A pályázat zsűrizésében ismert szakemberek vettek részt: Simonovics Ildikó (PhD) főmuzeológus (Nemzeti Múzeum), akit elsősorban a divattörténet szakértőjeként ismer a nagyközönség. Dr. Saly Noémi muzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), aki a századfordulós kávéházi kultúra minden egyes momentumáról órákat képes regélni. Végül a Budapest építészetet kiválóan ismerő, szókimondó és szellemes stílusáról ismert „urbanista”, Zubreczki Dávid újságíró.

Idézetek a zsűri tagjaitól

Dr. Saly Noémi muzeológus személyes különdíjasáról így nyilatkozott: Elbűvölt a város és a vidék, két világ, két korszak ilyen karakteres találkozása. Nem beszélve arról, hogy volt puligazdaként a kutyától is elájultam.

Dr. Saly Noémi beszélt arról, hogy milyen volt részt venni a zsűri munkájában: „Szórakoztató, izgalmas munka volt, külön élvezetet okozott a sok családi kép, és az, hogy a gyerek- és fiatalkorom városát, hangulatait is sokszor viszontláttam. Bele kell törődnöm, hogy már az én nemzedékem is történelem - nem újdonság, mégis újra meg újra meghökkent és megmosolyogtat.”

Simonovics Ildikó (PhD) divattörténész, muzeológus személyes különdíjasáról így nyilatkozott: „Igaz, hogy ugyanannak a pályázónak a képéről van szó, aki a zsűri fődíját is elnyerte, de meg kell vallanom, hogy számomra a sorozat legtöbb képe első látásra ott volt a legjobbak között. Adva van ugyanis egy lelkes, Budapest-rajongó amatőr fotográfus, aki hol szeretett ifjú feleségét, hol barátait fotózza a fővárosban tett kirándulásaikon. Jó érzékkel választ helyszínt, illetve minden képnek van személyes története is. Az általam kiválasztott fotónak különlegessége – azon kívül, hogy nagyon tetszik a kompozíció és a téma –, hogy itt magát a fotográfust is láthatjuk munka közben, a pályázó szerint épp fényt mér, hogy a fiatal festőművésznőt megörökíthesse.

Simonovics Ildikó is beszélt arról, hogy milyen volt részt venni a zsűri munkájában: „Határozottan nagy élményt jelentett a zsűrizés. Rengeteg kép érkezett, amelyek között a várakozáson (legalábbis részemről) felül sok igazán jó és új felvételt találtunk. Olyanokat, amelyek kifejezetten erre a pályázatra kerültek elő a ládafiákban lappangó fotóalbumokból. Ez a közösségi oldalakon népszerű nosztalgia csoportokban megjelenő képeket ismerve, illetve a fortepan.hu hatalmas sikere mellett úgy gondolom, hogy nagyon nagy szó!”

Zubreczki Dávid, az ismert Urbanista újságíró a fődíjas képről így nyilatkozott: „Egy világváros közepén vagyunk, még csak nem is a legjobb éveiben, de nyüzsgés vagy feszültség helyett mégis derű és nyugalom sugárzik róla. Annyira idilli a kép, mintha csak egy műterem díszlete lenne a háttérben. Magányos nő egy sziklaormon, a háttérben liget, folyó és egy kastélynak is beillő épület. Hol máshol lehetne ennyi romantikus elemet egyetlen képre zsúfolni, ha nem Budapesten?”

Zubreczki Dávid személyes különdíjasáról így nyilatkozott: „Ez a kép egyszerre menő és megmosolyogtató. A charme-os férfi úgy pózol az autója előtt, mintha egy olasz moziplakáton lenne – alighanem ilyesmi ihlette a képet. És hát végül is tényleg olasz a kocsi. Sőt, ha nagyon akarom, a befejezetlen lakótelep a sitthalmokkal akár Róma külvárosa is lehetne. És akkor még a lökhárítón megcsillanó mediterrán napfényről nem is beszéltünk. Na jó, a háttérben azért persze egy Trabant is bekacsint, csak hogy tudjuk, hol vagyunk.”

 

A fotópályázat képei megtekinthetőek Galériánkban, IDE kattintva!
PROGRAMOK
TRIPADVISOR VÉLEMÉNYEK

Chef ajánlat - 2017. július

Ha valami szezonális különlegességre vágysz, ismerd meg aktuális séf ajánlatunkat!

Chef ajánlatunk - 2017. májusában budapesti éttermünkben az alábbi különlegességeket is fogyaszthatjátok

Elérkezett a tavasz, és a teraszon üldögélős idő... Te is elköltenél Nálunk egy különleges vacsorát a...

Anyák napi program Budapesten: ünnepelj édesanyáddal nálunk, és meglepjük őt egy desszertválogatással!

Minden évben május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat: a nőket, akik életet adtak, és akik...

Budapesti romantika a múlt században – fotópályázat

Keressük azokat a 20. században készült fotográfiákat, melyek bemutatják Budapest romantikus arculatát. Olyan...

Intro to Budapest

Reviewed 3 days ago

We arrived in Budapest at 6pm and began looking for a good meal. Saw very positive reviews for Varosliget restaurant on Trip Advisor. It was even better than we expected. The food was delicious and our waiter Adam really made our evening special and we...

Really worth a stop

Reviewed 1 week ago

Nice venue in city park across from castle. Live music and great ambiance. Coffee and drinks came quickly and followed by excellent selection of desserts. Highly recommend.

Team Dinner

Reviewed 1 week ago

We really had a very nice evening. Especially with our waitress Marianna. The food and drinks were excellent. We were a mixed group of different nations and we all enjoyed it very much.

Pleasantly surprised

Reviewed 1 week ago

Although this is in a tourist high spot the service and price were moe than reasonable. A pleasant waiter, patient, not pushy. Excellent quality food and reasonably priced. What more can you ask for? Highly recommended, and look forward to eating there again.

Highly Recommend a Visit!

Reviewed 1 week ago

Immediately impressed by welcoming, professional personable servers and host. We were informed and guided through the menu and advised based on our needs, thank you Mark and Frank (apologies for our lacking any grasp of the language).Although planning a quick bite we enjoyed a...

Very pleasant atmosphere, live music, good food, excellent service.

Reviewed 1 week ago

Only tried duck liver pate and goulash soup. Both had a proper taste and served very nicely, I'd come back there again to try other things on the menu.Koessoenoem, Marianna and the other guy! Sorry, forgot to ask his name. The service was world...

Amazing experience and service

Reviewed 2 weeks ago

Was visiting Budapest and loved the food and the ambience. The service by Feri and Adam was also amazing. Very friendly and helpful to us and recommendation of the lamb and crispy duck was spot on:)

NYITVATARTÁS:
hétfőtől - vasárnapig:
12:00 - 22:00
CÍMÜNK:
1146 Budapest
Olof Palme sétány 5.
ASZTALFOGLALÁS
Online vagy telefonon:
+36-30-869-kattintson
Best of Budapest Hungary
Top Choice Restaurant 2016
Bababarát Hálózat
Caffe Office
Tópart Budapest
Városliget Rendezvény
Tripadvisor
Budapest Card
Mozgássérült barát
Budapest Brand
New York Café TripAdvisor