Asztalfoglalás
Rendezvényhelyszín

Megnyílt a „Budapest romantikája” fotókiállítás

  „Budapest romantikája” címmel fotókiállítás nyílt a Városliget Caféban. A tárlat koncepciója, hogy sosem látott és publikált képeket mutat be a XX. századból, melyek a főváros romantikus báját, új arcát tárják a néző elé. A látogatók elsőként tekinthetnek bele az eddig családi fotóalbumokban, titkos fiókokban megbúvó régi képek világába. A főváros romantikus karakterét ábrázoló, és egyéni, családi történeteket elregélő képek alkotják a kiállítást.  A tárlat augusztus végéig várja a látogatókat.

Megnyílt a „Budapest romantikája” fotókiállítás

A kiállításra pályázat útján érkeztek be a képek. A most nyílt tárlaton bemutatásra kerülnek a legszínvonalasabb fotók, több mint negyven kép.

A XX. században, annak bármely évtizedében készült fotókkal lehetett nevezni, egészen az 1990-es évvel bezárólag.

A fotókon megjelennek Budapest ikonikus helyszínei, a Gellért-hegy, a Hősök tere, a Vidámpark, a Városliget. A zsűri által kiválasztott legjobb képeken szerepelnek kalapos dámák és kemény kalapos urak, a Városliget tava és rajta evező fiatalok, hidak madártávlatból, kedves családi jelenetek, kislányok óriási masnival a hajukban a századelőről, fürdőben napozó fiatalok, ma már „old timer”-nek számító járművek, az adott korra jellemző öltözetek, városi és vidéki emberek, ma is működő intézmények több évtizeddel korábbi köntösben, s hosszasan lehetne még sorolni a témák sokaságát.

 „Meglepően sok fénykép jött, és volt közöttük több telitalálat is. A zsűrizés pedig igazi élmény volt: mindhárman más szemmel néztük a fotókat és mást kerestünk rajtuk, de az igazán jó képeken nem volt vita.” – mondta a zsűrizésről Zubreczki Dávid újságíró.

 

„A Gellért Szálloda madártávlatból”

A pályázat nyertese Knoll Szilvia lett, aki így mutatta be a díjnyertes képet:

A fotó címe „A Gellért Szálloda madártávlatból”. A nagyapám készítette, és a nagyanyám látható rajta. Tudtommal 1959-ben készült a Gellért-hegyen, háttérben a Szabadság-híddal. A pályázatra egyébként több képet is beneveztem a nagyszüleim fotógyűjteményéből. Nagypapám, a város turistája – ezt a címet is adhatnám képsorozatomnak. Csepelen éltek, és – mint a képekből is kitűnik – nagyon szerettek Budapest nevezetességeihez ellátogatni. Nagypapámra jellemző volt, hogy minden ilyen kiruccanásra elvitte a fényképezőgépét, és rengeteg képet készített a tájról és a kirándulópartnereiről. Hobbiként tekintett a fotózásra, így nem meglepő módon sokat foglalkozott a képek beállításával és megkomponálásával, tagja volt egy fotóklubnak is.”

 

Dr. Saly Noémi muzeológus így nyilatkozott arról, hogy miért erre a képre esett a zsűri választása: „Úgy találtuk, hogy a kiírás két kulcsszavának – vagyis Budapest és romantika – ez felelt meg a legjobban. Látszik rajta a város, emblematikus a helyszín, van egy helyes fiatal lány, a fényképezőgép mögött alighanem egy fiú”.

 

Simonovics Ildikó, PhD, divattörténész, muzeológus hozzátette: „Egyszerűen nekem ez a felvétel szerelem volt első látásra. Gyönyörű, ikonikus helyszín, filmszerű kompozíció, a hölgy részéről keresetlen, mégis nagyon sikkes póz. Szerintem ez a kép tökéletesen egyesíti magában a pályázat hívószavait, Budapest és romantika.”

 

A díjazottak

A pályázat győztese tehát Knoll Szilvia lett, második helyezettje Nagy Zsolt, harmadik helyezettje Kozák Albert fotóriporter. A zsűri különdíjasa lett Kovásznai Nóra, valamint a díjnyertesek közül Knoll Szilvia és Kozák Albert képei elhozhatták a zsűritagok személyes különdíjait is. A közönségdíjat Búsi Sándornak ítélték oda a legnagyobb közösségi oldal szavazói.

 

A kiosztott díjak értéke meghaladja a 300 000 forintot.

 

Kiállítás a Városligetben

A kiállítás 2017. július 4-től tekinthető meg a Városliget Café teraszán egészen augusztus végéig. A tárlat természetesen nemcsak az étterem látogatói, hanem bármely érdeklődő számára megtekinthető, és szeretettel várja a romantikus Budapest után vágyódó látogatóit.  

 

***

 

Interjú egyeztetési lehetőség a zsűritagokkal:

Gyóni Marianna
PR menedzser
VIPR Kommunikációs Ügynökség

06 20 499 70 14
gyoni.marianna@vipr.hu

 

További információ, mely felhasználható a sajtóközlemény bővítésére, kiemelések készítésére:

A zsűri tagjai:

A pályázat zsűrizésében ismert szakemberek vettek részt: Simonovics Ildikó (PhD) főmuzeológus (Nemzeti Múzeum), akit elsősorban a divattörténet szakértőjeként ismer a nagyközönség. Dr. Saly Noémi muzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), aki a századfordulós kávéházi kultúra minden egyes momentumáról órákat képes regélni. Végül a Budapest építészetet kiválóan ismerő, szókimondó és szellemes stílusáról ismert „urbanista”, Zubreczki Dávid újságíró.

Idézetek a zsűri tagjaitól

Dr. Saly Noémi muzeológus személyes különdíjasáról így nyilatkozott: Elbűvölt a város és a vidék, két világ, két korszak ilyen karakteres találkozása. Nem beszélve arról, hogy volt puligazdaként a kutyától is elájultam.

Dr. Saly Noémi beszélt arról, hogy milyen volt részt venni a zsűri munkájában: „Szórakoztató, izgalmas munka volt, külön élvezetet okozott a sok családi kép, és az, hogy a gyerek- és fiatalkorom városát, hangulatait is sokszor viszontláttam. Bele kell törődnöm, hogy már az én nemzedékem is történelem - nem újdonság, mégis újra meg újra meghökkent és megmosolyogtat.”

Simonovics Ildikó (PhD) divattörténész, muzeológus személyes különdíjasáról így nyilatkozott: „Igaz, hogy ugyanannak a pályázónak a képéről van szó, aki a zsűri fődíját is elnyerte, de meg kell vallanom, hogy számomra a sorozat legtöbb képe első látásra ott volt a legjobbak között. Adva van ugyanis egy lelkes, Budapest-rajongó amatőr fotográfus, aki hol szeretett ifjú feleségét, hol barátait fotózza a fővárosban tett kirándulásaikon. Jó érzékkel választ helyszínt, illetve minden képnek van személyes története is. Az általam kiválasztott fotónak különlegessége – azon kívül, hogy nagyon tetszik a kompozíció és a téma –, hogy itt magát a fotográfust is láthatjuk munka közben, a pályázó szerint épp fényt mér, hogy a fiatal festőművésznőt megörökíthesse.

Simonovics Ildikó is beszélt arról, hogy milyen volt részt venni a zsűri munkájában: „Határozottan nagy élményt jelentett a zsűrizés. Rengeteg kép érkezett, amelyek között a várakozáson (legalábbis részemről) felül sok igazán jó és új felvételt találtunk. Olyanokat, amelyek kifejezetten erre a pályázatra kerültek elő a ládafiákban lappangó fotóalbumokból. Ez a közösségi oldalakon népszerű nosztalgia csoportokban megjelenő képeket ismerve, illetve a fortepan.hu hatalmas sikere mellett úgy gondolom, hogy nagyon nagy szó!”

Zubreczki Dávid, az ismert Urbanista újságíró a fődíjas képről így nyilatkozott: „Egy világváros közepén vagyunk, még csak nem is a legjobb éveiben, de nyüzsgés vagy feszültség helyett mégis derű és nyugalom sugárzik róla. Annyira idilli a kép, mintha csak egy műterem díszlete lenne a háttérben. Magányos nő egy sziklaormon, a háttérben liget, folyó és egy kastélynak is beillő épület. Hol máshol lehetne ennyi romantikus elemet egyetlen képre zsúfolni, ha nem Budapesten?”

Zubreczki Dávid személyes különdíjasáról így nyilatkozott: „Ez a kép egyszerre menő és megmosolyogtató. A charme-os férfi úgy pózol az autója előtt, mintha egy olasz moziplakáton lenne – alighanem ilyesmi ihlette a képet. És hát végül is tényleg olasz a kocsi. Sőt, ha nagyon akarom, a befejezetlen lakótelep a sitthalmokkal akár Róma külvárosa is lehetne. És akkor még a lökhárítón megcsillanó mediterrán napfényről nem is beszéltünk. Na jó, a háttérben azért persze egy Trabant is bekacsint, csak hogy tudjuk, hol vagyunk.”

 

A fotópályázat képei megtekinthetőek Galériánkban, IDE kattintva!
PROGRAMOK
TRIPADVISOR VÉLEMÉNYEK

2017. novemberi chef ajánlatunk

2017. novemberében is várjuk kedves vendégeinket megújult chef ajánlatunkkal, szezonális ízeinkkel! Őszi...

2017. októberi chef ajánlatunk

2017 októberében is szezonális ételekkel, különleges őszi fogásokkal várjuk kedves vendégeinket budapesti...

2017.09.13-án szerdán változott nyitva tartással várjuk kedves vendégeinket!

2017.09.13-án szerdán éttermünk a szokottnál korábban, 20:00-kor zárja kapuit. Köszönjük megértéseteket, és...

Chef ajánlat - 2017. július

Ha valami szezonális különlegességre vágysz, ismerd meg aktuális séf ajánlatunkat!

Mindig jó

Értékelés időpontja: 4 nappal ezelőtt

A párommal ultunk be hogy itt kezdjük egy jo sütivel a szülinapját. Bence ajanlasara isteni sütiket ettünk, köszönjük a segitseget ed az élményt!

Márton napi liba

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

Márton napján libára fájt a fogunk, ezért a bejáratnál megkérdeztük a pincért, Bencét, hogy van-e erre lehetőség. Biztosított minket, hogy a legjobb helyen járunk. Az általa ajánlott menü nagyon ízletesnek bizonyult, és a kislányunk is el volt ragadtatva az ízek, a tálalás valamint a mosdó...

9023

Értékelés időpontja: 2 héttel ezelőtt

Kellemes kornyezet, finom etelek, a hazi teszta receptjet kerjuk🙂A gitar torzitva volna jo 🙂Tisztan ittam volna az arabicat, de igy is ok! Fuszervaj kivalo!

Kellemes ebéd

Értékelés időpontja: 2017. október 14.

Férjemmel ebédeltem nálatok.Mariann volt a felszolgálonk, aki nagyon kedves és segítőkész volt.Az ő ajánlására kostoltam meg a Vadragúlevest ami nagyon ízletes volt.Köszönjük a kellemes ebédet.Anita

Mennyei ízek!

Értékelés időpontja: 2017. október 14.

Feleségemmel töltöttem egy napot Budapesten és természetesen a Városliget Cafe& Restaurantban ebédeltünk, mint mindig.Ezúttal Marianntól kaptuk meg a figyelmes kiszolgálást és az étel választásban is sokat segített ( elég válogatós vagyok).Elismerésünket szeretnénk átadni a Séf úrnak és még nagyobbat a Cukrászmester úrnak !...

Budapest

Értékelés időpontja: 2017. október 12.

Nagyszerű hely! Remekül éreztük magunkat. A pincérek nagyon kedvesek, köszönet mindenért Tompa Mark!!

Remek

Értékelés időpontja: 2017. október 11.

Pàrommal mentünk az étterembe, màr az ajtòban kedves fogadtatàs vàrt minket. A kiszolgàlàs is gyors volt, remekül èreztük magunkat ès az ètelek is finomak voltak :)Csak ajánlani tudom.

NYITVATARTÁS:
hétfőtől - vasárnapig:
12:00 - 22:00
CÍMÜNK:
1146 Budapest
Olof Palme sétány 5.
ASZTALFOGLALÁS
Online vagy telefonon:
+36-30-869-kattintson
Best of Budapest Hungary
Top Choice Restaurant 2016
Bababarát Hálózat
Caffe Office
Tópart Budapest
Városliget Rendezvény
Tripadvisor
Budapest Card
Mozgássérült barát
Budapest Brand
New York Café TripAdvisor