Asztalfoglalás
Rendezvényhelyszín

Specialitásaink

Tányérhús

 

 

Története

A Tányérhús az Osztrák Magyar Monarchia idejéből származó „nemes étel”, amely kezdetben I. Ferenc József császárnak köszönhette népszerűségét, kedvenc étele lévén. Hamarosan az egész birodalomban elterjedt az arisztokrata és polgári konyhákban, így vált a magyarok közkedvelt fogásává. Igazi gasztrotörténeti klasszikus, amelyet kizárólag kiváló magyar alapanyagokból készítünk, extra levesbetétekkel és köretekkel szolgálunk fel Önnek.

 

 

Alapanyagok és elkészítés

nemes alapanyagok

vöröshagyma | zellerszár | fehérrépa | sárgarépa | marha velős csont | legigazibb marha húsa | só, fekete bor


„Vannak étlapok a gábli idején, amelyeken egy bűvös szó ragadja meg a legtöbb figyelmet. Ez a szó pedig nem más mint ez: tányérhús.[...]

Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne.”

Krúdy Gyula: Álmoskönyv (1933)

 

 


Ahogyan mi készítjük

A csontot és a zöldségeket a vöröshagymával együtt hideg vízben feltesszük főni.

Amikor felforrt, lehabozzuk, és csak ekkor adjuk hozzá a marhahúst, így az értékes nedvek és zamatok a húsban maradnak.

A levest sóval, szemes borssal ízesítve lassú tűzön, gyöngyöztetve mintegy tizenegy órát főzzük, amíg a hús tökéletesen megpuhul. Amikor elkészült, lezárjuk és pihentetjük. A húst a levesben főtt zöldségekkel együtt előmelegített tálban kínáljuk.

A velőt kiütjük a csontból, és forró pirítóson tálaljuk. Daragaluskával ajánljuk a levest.

A húshoz almás tormát, pirított burgonyát, meggymártást vagy spenótot ajánlunk.

Az évszázados tradíciót követve igazi ínyenc fogást készítünk, amelynek különleges élményét most Önnek kínáljuk, Kedves Vendég!

 

 


Liget kávé

anno 1895
 

 

Akár az ízletes étkezés lezárásaképp, akár egy desszert záró akkordjaként is ajánljuk Önnek kávé különlegességünket, amely a Városliget és Budapest boldog békeidejének hangulatát eleveníti fel!

 


A kávé története

Az ismeretlen növény világsikere Kaffa városából indult, ahol a szerzetesek - a kecskék éjszakai éberségét megfigyelve - kezdetben nyersen rágcsálták, később az esti imádság előtt felfőzték és kellemes levest készítettek belőle. Az álom elillant a szemükből, s ezután már élénkítő hatása miatt fogyasztották az italt, ami a világ minden tájára gyorsan elterjedt.

 

A tökéletes kávé

A kávé cserje a trópusi éghajlatot kedveli, íze, színe és koffein tartalma a hőmérséklettől és a talaj minőségétől függ. Egy apró zöld kávészem 2000 féle vegyület tartalmaz, ezek adják minden fajta különleges ízét, aromáját. A titok a pörkölés művészetében rejlik, amikor a pörkölő mester gondoskodásának és szakértelmének eredményeképpen, - akár egy szépen megkomponált virágcsokor-, kibomlanak a különböző illatok, aromák és színek. A hagyományos kávé kultúra 3 nagy „pörkölő iskolát” különböztet meg: a franciát, az olaszt és a bécsit.

A titok: a frissen, helyben pörkölés

A tökéletes kávé elkészítésekor körültekintően figyelünk a különböző kávé fajták kiválasztására. Csak úgy, mint a borok esetében itt is készíthetünk egy féle kávébabból főtt italokat, és különböző fajták meghatározott keverékéből álló „blendeket”.

A következő lépés a kávé pörkölése, ami talán az egyik legizgalmasabb része a kávéital elkészítésének. Figyelni kell rá, hogy ne legyen nyers, de ne is pörköljük túl, hogy megfelelő állagú legyen, de ugyanakkor ne száradjon ki. Minél frissebb a pörkölés, annál kiválóbb aroma-ízvilág alakul ki majd a csészénkben.

Ha kávénkat szépen megpörköltük, akkor kerülhet sor a darálásra, amely nem kevesebb koncentrációt igényel, mint a pörkölés. Nem mindegy, hogy mikor darálunk, hogy mekkorák a darált kávészemek, hogy valóban „púder” finomságú-e az őrlemény. Itt is igaz, hogy minél frissebb az őrlemény, annál nagyobb élvezetet nyújt majd a kávéital.

A friss, illatos kávészemekből presszót főzünk, amelyet frissen krémesre vert házi tejszínhabbal, belga csokoládé forgáccsal és ropogós házi süteménnyel kínálunk.

 


címkék:







PROGRAMOK
TRIPADVISOR VÉLEMÉNYEK

Könyvbemutató a Városligetben

A Városliget Lexikon szerzőinek mintegy 20 év kemény munkája végre megjelenik!  Idézetek, illusztrációk...

2017. novemberi chef ajánlatunk

2017. novemberében is várjuk kedves vendégeinket megújult chef ajánlatunkkal, szezonális ízeinkkel! Őszi...

2017. októberi chef ajánlatunk

2017 októberében is szezonális ételekkel, különleges őszi fogásokkal várjuk kedves vendégeinket budapesti...

2017.09.13-án szerdán változott nyitva tartással várjuk kedves vendégeinket!

2017.09.13-án szerdán éttermünk a szokottnál korábban, 20:00-kor zárja kapuit. Köszönjük megértéseteket, és...

Meghitt Valentin napi vacsora

Értékelés időpontja: 6 nappal ezelőtt

Valentin napon Márk és Zoltán pincérünk nagyon készséges és udvarias felszolgálást nyújtottak, a hangulat is alkalomhoz illő volt. Az ételek is kifogástalanok voltak. A gondolat-ébresztő beszélgetések még különlegesebbé tették az estét. Különleges volt a hibiszkuszos pezsgő.

Valentin napi vacsi

Értékelés időpontja: 6 nappal ezelőtt

Nagyon tetszett a hely és a kilátás is a Vajdahunyad várára illetve a jégkorcsolya pályára! Az étel és a házi szörpök is nagyon finomak voltak! Illetve Zoli rendkívül jó felszolgáló! Köszönjük!

Jég és romantika

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

Kellemes hely, remek kiszolgálás. Visszatérünk még ide biztosan. Szalai Zoli mindenben segítségünkre volt. Köszönet neki!

Romantikus este

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

A Valentin-napi ételek kiválóak voltak, nagyon élveztük az itt töltött estét. Ádám, a felszolgálónk nagyon készséges és közvetlen volt. Innen is köszönet neki.

Ebéd

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

A felszolgálás és az étel is kiváló volt. Bence a felszolgálónk nagyon kedves és segítőkész volt! A házi kávéjukat kifejezetten ajánlom!

Nagyon jó! Tányérhús és Liget kávé rulez!

Értékelés időpontja: 2 héttel ezelőtt

Nagyon ügyes, KIHAGYHATATLAN a tányérhús (Tafelspitz) összeállítás, lényegében egy kis menü. A húsleves kifogástalan, kevés helyen van velőscsont, végül a puha, csodás marhaszegy a szokásos tormás alma mellett nagyon jó ízű mártással is. Nagyon jó volt a meggymártás és (bár nem vagyok paraj kedvelő) nagyon...

Ádám isteni felszolgáló

Értékelés időpontja: 2 héttel ezelőtt

Nagyon kedves, tisztelettudó, felkészült! Szakmája büszkesége!! Szurkolunk neki,hogy nyerje meg a versenyt!

Szuper volt!

Értékelés időpontja: 2 héttel ezelőtt

Kifogástalan volt minden étel, nagyon hangulatos hely, a felszolgálók profik, kedvesek. Élőzene is volt, ami szintén dobott a hangulaton. Egyszer mindenkinek ki kell próbálni! Biztos, hogy visszajövünk még. 😊

NYITVATARTÁS:
hétfőtől - vasárnapig:
12:00 - 22:00
CÍMÜNK:
1146 Budapest
Olof Palme sétány 5.
ASZTALFOGLALÁS
Online vagy telefonon:
+36-30-869-kattintson
Best of Budapest Hungary
Top Choice Restaurant 2016
Bababarát Hálózat
Caffe Office
Tópart Budapest
Városliget Rendezvény
Tripadvisor
Budapest Card
Mozgássérült barát
Budapest Brand
New York Café TripAdvisor