A Városligeti Műjégpálya múltja

AsztalfoglalásKedves Vendégünk! Amennyiben nagy létszámú foglalást szeretnél leadni éttermünkbe, kérjük, keresd üzletvezetőnket az alábbi telefonszámon a részletek egyeztetése érdekében!
+36-30-869-kattints
Kedves Vendégeink! Valentin napra minden asztalunk elkelt. Kérjük, foglalj másik időpontra! Köszönjük.
Kedves Vendégeink! Valentin napra minden asztalunk eltelt. Kérjük, foglalj másik időpontra! Köszönjük.

Vissza a múltba: ismerd meg Te is a Városligeti Műjégpálya történelmét, ahol budapesti éttermünk is otthont kapott!

Tavaszi kikapcsolódás Budapesten

Tavaszi kikapcsolódás Budapesten

Megérkeztek a tavasz első langyos napsugarai, és a legtöbben ilyenkor a...

Tovább
Így őrizd meg a romantikát párkapcsolatodban!

Így őrizd meg a romantikát párkapcsolatodban!

Ha megtaláltad „másik feled”, az embert, akivel mindenben...

Tovább
Bemutatunk 5 igazán romantikus ötletet a lánykéréshez

5 hihetetlenül romantikus ötlet lánykéréshez

Szóval, végre készen állsz feltenni a nagy kérdést. Ez egy csodálatos és...

Tovább

A Városligeti Műjégpálya történetét sokak előtt homály fedi, pedig a korabeli képek is bizonyítják, hogy sokat változott a mai fotókkal összevetve. Van, ami maradt eredetiben, és van, ami megújult. Múlt és jelen egy helyen! 

A Műjégpálya anno

 

A Városligeti Műjégpálya múltja

 

A Városligeti Műjégpálya még 1870. január 29-én nyílt meg, amikor is Rudolf koronaherceg ünnepélyesen megnyitotta kapuit a korcsolyázni vágyó tömeg előtt. A megnyitást a Pesti Korcsolyázó Egylet tette lehetővé, ugyanis hosszas közbenjárás után engedélyt kaptak a városi tanácstól, hogy a Városligeti tó egy részén telente korcsolyapályát alakítsanak ki, amin mindenki díjtalanul élvezheti a korcsolyázás örömeit.

 

Az első „csarnokot” a tó partján felállított két helyiségből álló fabódé jelentette, ami 1874-ben sajnálatos módon leégett. Ezt követően a városvezetés végre megadta a végleges engedélyt egy új épület megépítésére, ami pár éven belül el is készült, méghozzá Lechner Ödön építész tervei alapján.

 

 

Az ünnepélyes megnyitó után nagy lendülettel vetették bele magukat az emberek a téli sport örömeibe. A főépület csodás nagyterméből páratlanul szép kilátás nyílt. Az alsó szinten működött a korcsolyakötő helység, fent pedig a melegedő és a zenekari terem kapott helyet. Hatalmas volt a budapestiek lelkesedése a korcsolyázást illetően, így a megnyitás utáni hetedik évben már felmerült a bővítés gondolata az illetékesekben.

 

A kivételesnek számító érdeklődést az indokolta, hogy ekkoriban még sehol a világon nem volt ekkora összefüggő és egyben nyitott jégpálya, mint a fővárosban a Városligetben található. 

 

A jelenlegi állapot, mely már a 21. századot tükrözi, ám mégis maradt a múltban 


A II. világháború a műjégpályát sem kímélte: olyan hatalmas károkat szenvedett, hogy a világháborút követően teljesen használhatatlanná vált. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és a Pesti Korcsolyázó Egylet elkezdte a jégpálya helyreállítását.

A mai képeket elnézve látható, hogy az alap koncepció megmaradt, és van ugyan, ami változott, de a lényeg nem. Vagyis a Városligeti Műjégpálya ma is várja a kiakpcsolódni, sportolni vágyókat a megfelelő időszakokban.

 

 

Manapság már egy modernizált, külső jegyeit mégis megőrző épület fogadja az ide betérő korcsolyázni vágyókat. Mivel a Városliget Budapest szíve is egyben, érdemes alaposan körülnézni, ha valaki eljön ide korcsolyázni a téli időszakban. Rengeteg olyan épület, intézmény és érdekesség várja az idelátogatókat, melyekkel ki lehet tölteni legalább egy napot – de inkább többet. 

 

 

 

 

 


Romantikus étterem Budapesten

Kapcsolat

Kedves érdeklődőnk! Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy az alábbi form kitöltése kapcsolatfelvételre szolgál, asztalfoglalást itt nem áll módunkban fogadni. Köszönjük megértésed
Hírlevél

Értesülj első kézből a Tópart Budapest legfrissenbb híreiről! Iratkozz fel hírlevelünkre még ma!


VÁROSLIGET CAFÉ & RESTAURANT ANNO 1895

2019