Az özvegység a siker kulcsa a francia pezsgőiparban?

AsztalfoglalásKedves Vendégünk! Amennyiben nagy létszámú foglalást szeretnél leadni éttermünkbe, kérjük, keresd üzletvezetőnket az alábbi telefonszámon a részletek egyeztetése érdekében!
+36-30-869-kattints
Kedves Vendégeink! Valentin napra minden asztalunk elkelt. Kérjük, foglalj másik időpontra! Köszönjük.
Kedves Vendégeink! Valentin napra minden asztalunk eltelt. Kérjük, foglalj másik időpontra! Köszönjük.

Az özvegység a siker kulcsa a francia pezsgőiparban?

Tavaszi kikapcsolódás Budapesten

Tavaszi kikapcsolódás Budapesten

Megérkeztek a tavasz első langyos napsugarai, és a legtöbben ilyenkor a...

Tovább
Így őrizd meg a romantikát párkapcsolatodban!

Így őrizd meg a romantikát párkapcsolatodban!

Ha megtaláltad „másik feled”, az embert, akivel mindenben...

Tovább
Bemutatunk 5 igazán romantikus ötletet a lánykéréshez

5 hihetetlenül romantikus ötlet lánykéréshez

Szóval, végre készen állsz feltenni a nagy kérdést. Ez egy csodálatos és...

Tovább

In Vino Lidia – ahogy Lídia mondja a francia pezsgőkről

Az özvegység a siker kulcsa a francia pezsgőiparban?

Az első írásos feljegyzések a francia buborékos italról a középkorból származtathatók, amikor a nemes italt „vin francois”-nak, vagyis frankbornak hívták. A köztudatban a pezsgő Dom Pérignon bencés szerzetes nevéhez fűzhető, aki a Champagne régió két fellegvára közelében – Reims, Epernay – fekvő hautvillersi apátság pincemestere volt. Azonban Pérignon nem a pezsgő feltalálója volt, annál inkább a gyártáshoz szükséges alapbor minőségét tökéletesítette mesteri fokra az „assemblage” eljárással – magyarul a számos fajta és évjáratú borok megfelelő házasításával. Számos receptje a mai napig forgalomban van.

 

Ha szereted a pezsgőt, a bort – és szeretnél részt venni egy felejthetetlen borvacsorán amely sorána az italok és a hozzá társított gasztronómiai különlegességek mellett interaktív játékokban, beszélgetésben vehetsz részt Lídiával, kattints az alábbi gombra a részletekért és a jelentkezésért!

 

Borestek a Városligetben

 

A pezsgő világot hódító útjára Pérignon halála után indult, amit egy új, akár külön társadalmi  osztálynak is nevezhető arisztokráciának, a pezsgőkereskedő családoknak köszönhet. Az első legnagyobbak mai napig is a nagy halak az iparágban: Ruinart, Clicquot, Moet, Gosset vagy Roederer család, akik idővel az értékesítési tevékenységüket a pezsgőgyártással tovább bővítették. A gyártásban kifejezetten a bubik előállítására szakosodtak. Az alapbort és a szőlőt megvásároltak, ahol mesteri fokra fejlesztették, hogyan és milyen arányban keverjék ki a titkos tirázs likőr receptjét, vagyis kikísérleteztek a cukor- és az élesztő tökéletes arányát. Megfelelő hőmérsékleten az élesztő elkezdi a cukrot lakmározni, és a második erjedés eredménye a természetesen képződő széndioxid. Számos palackrobbanás tapasztalatai eredményezték az optimális cukorszintet, hisz a „túlcukrozás” túlnyomáshoz vezetett. A legelső pezsgő is így és nem tudatosan keletkezett. A bor nem teljes kierjedést megelőzően került palackba, és az élesztő az üvegben tovább dolgozott, aminek nyomására egy hagyományos boros palack gyenge ellenállást tanúsított. A nyomás védelmére a pezsgőkereskedőinknek nemcsak a vastagabb falú – ami a pezsgő 6 BAR-os nyomásának is ellenáll, referenciaérték, hogy egy személyautó kerekének átlagos nyomása 2 BAR – palackot, de a dugó a palackhoz rögzítő dugókosarat vagy dugókengyelt is köszönhetjük. Ha a cukor elfogy, akkor az élesztő is éhen hal, és elhalt „testjének hamvai” különleges kelt tésztás, briósos, élesztős jegyeket kölcsönöz italunknak. Azonban a jóból is megárt a sok, és a seprőnek ki kell kerülni valahogy a nyomás alatt tartott üvegből.

 

1818-ban Clicquot asszony pincébe ment, előhozott egy konyhaasztalt, amit oldalára fordítva a tetejébe lyukakat fúrt, abba a reményben, hogy a megfelelő szögben az üvegek stabilan elhelyezhetőek. Napjainkra ez a rázóállvány – francia nevén giropalette – egy gép által irányított mozgó, a palackot 8 negyedben mozgató sarkára, oldalára állított futurisztikus „kocka”. A rázóállvánnyal az iparág a női leleményesség és talpraesettség csak az első gyümölcsét aratta. Clicquot özvegy nyomdokaiba olyan hölgyek, mint Louise Pommery, Odette Pol Roger vagy Jeannine Bollinger léptek, olyannyira, hogy az „özvegy” megjelölés a pezsgőiparban lassan a minőség garanciáját jelentette. Számos esetben marketing és márkamendzsment céllal az üvegeken az özvegy szó valamilyen módon feltüntetésre került.


A kereskedőházak hatékony logisztikájának köszönhetően a 19. század végére a francia pezsgő a világ minden táján ismertté váltak. Legyen Goethe, akik ódát írt róla, az orosz cár, I. Sándor, II. Frigyes porosz király vagy Edward angol királyunk is mind-mind nevüket öregbítették kedvenc francia italuk fogyasztásával. Churchill is a bubik nagy rajongója volt. A Pol Roger pezsgőház teljes 1928-as évjáratát Ő fogyasztotta el. Ez már elég ok volt, hogy a teljes 1934 és 1947-es évjáratos pezsgő kizárólag az Ő nevével címkézve, kizárólag neki készült, kizárólag magnum (1,5 l-es) palackban. Churchill azt vallotta, hogy 2 fő részére az egészséges mennyiség pezsgőből egy estére a 1,5 liter, még inkább hogy a felesége az abcinencia hitvallója volt. Számoljunk csak utána, - források támasztják alá – ez évi 5 hektoliter évjáratos pezsgő Champagne-ból!


A francia nedü a magyar nemességre is mély benyomást tett. Széchenyi barátjával, Wesselényivel a mai napig a legnagyobb pezsgőházak egyikeként nyilvántartott Moët pezsgőházba látogatott, amiről Wesselényi így emlékezik: "M. Moët hazaérkezve nála ebédelénk. Nagyon jót ettünk, de inni még sokkal jobbat ittunk. (...) Az egész asztaltársaság vidám vala, de két magyar nemes leginkább nekihevülve, és legfőbb ideje volt hazamenni, mert odaérkezve, Széchenyi lábai még az állásra sem valának alkalmasak." A magyar arisztokrácia nemes képviselői számára az eddig ismeretlen széndioxiddal dúsított ital okozott némi “fejfájást”, de ez sem tántorította el Őket, hogy Wesselényi elsőként magyarul papírra vesse a pezsgőkészítés eljárását, és Széchenyi a “sámpájnt” (Champagne) a nyelvújító pezsgő szóval illesse.


Ha kíváncsi vagy további pezsgős érdekességekre, , akkor egy kellemes öt fogásos pezsgővacsora keretében a Vajdahunyadvára melletti Városliget Café Törley termében nem csak a gyomrod, de az elméd is munkára bírhatod.


Romantikus étterem Budapesten

Kapcsolat

Kedves érdeklődőnk! Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy az alábbi form kitöltése kapcsolatfelvételre szolgál, asztalfoglalást itt nem áll módunkban fogadni. Köszönjük megértésed
Hírlevél

Értesülj első kézből a Tópart Budapest legfrissenbb híreiről! Iratkozz fel hírlevelünkre még ma!


VÁROSLIGET CAFÉ & RESTAURANT ANNO 1895

2019